Michael Jackson zmarł! | ForumDyskusyjne.net - forum, forum wielotematyczne, forum młodzieżowe

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: jackson, michael, zmarl

Michael Jackson zmarł!
Autor Wiadomość
dudex77r 
Pro-Speed

Wysłany: 2009-06-26, 09:10   Michael Jackson zmarł!

Michael Joseph Jackson (ur. 29 sierpnia 1958 w Gary w stanie Indiana, zm. 25 czerwca 2009 w Los Angeles[3]) – amerykański muzyk, wykonawca, którego kariera i życie osobiste stały się częścią popkultury ostatnich czterech dekad. Był znany jako jeden z najlepszych wykonawców estradowych i jeden z najpopularniejszych muzyków w historii[4].

Jego dokonania w przemyśle muzycznym to między innymi rewolucyjna zmiana w podejściu do teledysków[4] (zapoczątkowana przez video do piosenki "Thriller" z 1983), zdominowanie rynku muzyki popularnej w latach 80[5] oraz status pierwszego czarnoskórego artysty, który zgromadził silne poparcie w telewizji MTV, pomagając wówczas młodemu kanałowi muzycznemu wyjść do szerszej publiczności[6]. Spopularyzował skomplikowane ruchy taneczne, jak m.in. tzw. robot i moonwalk, które wpłynęły na dominujący dotąd trend w tańcu i na koncertach.

Michael Jackson obracał się w wielu muzycznych stylach i współpracował z kilkoma innymi gwiazdami sceny muzycznej, czasami pojawiając się też na płycie innego znanego wykonawcy[7]. Wywarł wpływ na całe pokolenia wykonawców hip-hopu, popu i R&B, m.in. Mariah Carey[8], Ushera[9], Britney Spears[8], Justina Timberlake'a[10], Chrisa Browna[11] i wielu innych.

Jackson rozpoczął swą karierę muzyczną w wieku 7 lat, jako wokalista zespołu rodzinnego The Jackson 5 i wydał pierwszy solowy album Got to Be There w 1971, wciąż pozostając członkiem grupy[12]. Pełną karierę solową rozpoczął w 1979 i oficjalnie rozstał się z zespołem w 1984[13]. Podczas kariery solowej, Jackson nagrał i współprodukował album Thriller, którego światowa sprzedaż wynosi ilość między 104 a 108 mln egzemplarzy[14][15]. Po Thrillerze Jackson wydawał kolejne płyty osiągające wysokie pozycje na listach: Bad (1987), Dangerous (1991), HIStory (1995) oraz Invincible (2001), ostatni album z całkowicie nowym materiałem. Michael Jackson otrzymał trzynaście nagród Grammy[16] i zapisał trzynaście singli na pierwszych miejscach list przebojów w Stanach Zjednoczonych[17]. W listopadzie 2006, Raymone Bain, rzeczniczka prasowa Jacksona, ogłosiła, że Michael Jackson sprzedał ponad 750 mln egzemplarzy płyt na świecie[18]. Czyni go to jednym z najlepiej sprzedających się artystów wszech czasów.

Od 1988 do 2005, Jackson mieszkał w swojej posiadłości w Kalifornii, zwanej Neverland Ranch, gdzie zbudował park rozrywki i prywatne zoo, często odwiedzane przez upośledzone i chore dzieci. W 1993 artysta został oskarżony o molestowanie nieletnich. Wątek związku Michaela Jacksona z dziećmi pojawił się ponownie w 2003, po emisji dokumentu Living with Michael Jackson. Jackson miał 3 dzieci: Michaela Josepha Jacksona Juniora (znanego jako "Prince"), Paris Michael Katherine Jackson oraz Prince'a Michaela Josepha Jacksona II (znanego jako "Blanket").

(c) Wikipedia.pl

Sekcja zwłok Michaela Jacksona rozpocznie się dzisiaj po południu i być może odpowie na pytanie dlaczego zmarł król muzyki pop. Jackson zmarł wczoraj o godz. 23.26 polskiego czasu. Wcześniej ktoś z jego otoczenia wezwał karetkę do wynajętej rezydencji w Los Angeles. Rodzina ujawniła, że reanimacja piosenkarza trwała godzinę.

Szkoda go, najlepsza gwaizda POP-u, uwilbiałem jego piosenki
Wielki plus dla NIEGO!!!!!!!
[*]

Eddy 
He

Wysłany: 2009-06-26, 09:30   

nie gwiazda tylko król popu... niestety... podobno ludzie krzyczeli w szpitalu, że muszą go uratować, ale nie wiem czy to prawda.

[^]

Odwiedź moją galerię ;)

dudex77r 
Pro-Speed

Wysłany: 2009-06-26, 09:37   

I gnoje oskarżali go o pedofilie!! Chamy chcieli kase wyłudzic, biedak sie wycierpiał przez te łajzy, ale teraz juz bedzie miał spokój.

patryk123 

Wysłany: 2009-06-26, 09:43   

Szkoda :(

Cyper

Wysłany: 2009-06-26, 13:15   

Nigdy nie przepadałem za nim, ale dziś jakoś tak inaczej do tego podchodzę. Co mnie zaskoczyło, artyści na jednym z największych festiwali na świecie zapowiedzieli, że uczczą jego pamięć http://www.wakacje-festiwale.com/?p=22 , co by nie mówić był królem popu i świetnym artystą.

Kubica 

Wysłany: 2009-06-26, 13:56   

Ja nigdy za nim nie przepadałem i nie przepadam.

Chciał być piękny a zrobił za siebie kosmitę xD

Eddy 
He

Wysłany: 2009-06-26, 21:50   

tak by wygladal teraz gdyby nie wybielał skóry...

Odwiedź moją galerię ;)

Fender 
Guitar Expert

Wysłany: 2009-06-30, 00:19   

hm... niewiem jak zacząć..
napewno Michael był bardzo kontrowersyjną postacią... (moim zdaniem jest to też wina mediów :/ ... hm.. temat na inny post) ja skupie sie tylko na nim jako muzyku.. Jest tu o czym mówić. Był nie tylko świetnym piosenkarzem ale i kompozytorem, choreografem, tancerzem, producentem muzycznym. To najbardziej nagradzany artysta wszech czasów (m.in 13 [!!] nagród Grammy). Ponad 750 mln [!!] sprzedanych płyt... A jego teledyski (m.in do Thriller'a) coś niesamowitego.. moim zdaniem jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek widziałem.. Tak jak mówiłem dużo by tu pisać... może reszte zachowam dla siebie...
Heh.. pamiętam jak za dzieciaka obklejałem palce plastrami i próbowałem tańczyć jak on (sławny "moonwalk" ;) )
Wielka szkoda że umarł.. bo odszedł naprawde wielki artysta.. :zalamany: [*]

You're not alone

She 
H4x0r3d :D

Wysłany: 2009-07-06, 22:23   

Nigdy nie byłam jego Fanką, ale teraz tak trochę... smutno mi się zrobiło. :/
Bo wiem, że nade mną władzy nie mają.

Eddy 
He

Wysłany: 2009-07-06, 22:28   

ja nigdy nie zapomnę tego

Odwiedź moją galerię ;)

Ramzzi 
Sekemereketeke

Wysłany: 2009-07-08, 14:55   

szczerze powiem ze nie wiem dlaczego wszyscy to przezywaja tak, prawda moonwalk byl swietny itd, ale bylo wiele skandali posadzali go za pedofilstwo a teraz nagle go kochaja? no oczywiscie jak ktos umiera to jest troche inne spojrzenie na to ale ja nie zapominam o skandalach itd

Eddy 
He

Wysłany: 2009-07-08, 15:01   

Ramzzi, tyle, że on kochał dzieci to od razu wszyscy antyfani chcieli go zrobić na pedofila ;/

Odwiedź moją galerię ;)

sandusia 

Wysłany: 2009-07-08, 15:41   

wczoraj był dokument w tv na jego temat ..... i jakos w ta jego pedofilie nie wierze .... czasem zachwywał sie karygodnie ale każda gwiazda tak ma ...... no i moim zdaniem on był cały czas dużym dzieckiem jego dom to wg o tym świadczy ... i był bardzo wrażliwym i nieśmiałym człowiekiem i raczej tacy ludzie nie dopuszczają się pedofilizmu ...
dwóch jednakowych spojrzeń w oczy ...

Ramzzi 
Sekemereketeke

Wysłany: 2009-07-08, 17:01   

ja tam nie wiem.

to po co piszesz :P //Eddy
Ostatnio zmieniony przez Eddy 2009-07-08, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

patryk123 

Wysłany: 2009-07-10, 00:22   

Mam Pytanko
Wie ktos może w którym roku był ten koncert na tym filmiku ??

Odpowiedz do tematu