Zupa serowa z porami

ZUPY: Wiele przepisów na różnego rodzaju pyszne zupy z mięsem, makaronem, ryżem lub zupy kremowe, warzywne. Najlepsze miejsce do wymiany swoich przepisów.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Zupa serowa z porami

Postautor: abrakadabra » 01 mar 2013, 12:24

Zupa serowa z porami


Składniki

2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szkl mąki
100g masła
0,7 l bulionu
1 por
2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka

Najlepsza zupa pod słońcem,Kremowa i pyszna!
Etapy przygotowania

W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką

Obrazek
szyna
Level 2
Level 2
Posty: 585
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Postautor: szyna » 07 mar 2013, 14:06

Mniam! Ten przepis kradnę:D
dytka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 10 wrz 2013, 19:52
Lokalizacja: xxxxx

Postautor: dytka » 10 wrz 2013, 19:59

na pewno wypróbuje :)
gim
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 12 wrz 2013, 12:11
Lokalizacja: Wielkopolskie

Postautor: gim » 22 paź 2013, 13:19

Uwielbiam zupę serową. Mam takie jedno miejsce w Poznaniu, gdy tam jestem to idę na taką zupę.
Niepełka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:54
Lokalizacja: z nienacka

Postautor: Niepełka » 24 paź 2013, 13:56

Fajny przepis, można jeszcze dodać starty żółty ser dla wzmocnienia smaku
aumone
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2014, 20:06

Re: Zupa serowa z porami

Postautor: aumone » 06 sty 2014, 20:12

Ja bym zastąpiłam serek topiony serem szwajcarskim
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Zupa serowa z porami

Postautor: AinEingarp » 11 paź 2015, 13:31

Przepis bardzo fajny, tylko ten serek topiony... Sama chemia. Faktycznie, lepiej go czymś zastąpić.
Piotr30
Level 1
Level 1
Posty: 227
Rejestracja: 05 sie 2016, 14:49

Re: Zupa serowa z porami

Postautor: Piotr30 » 25 sie 2016, 11:26

Aż normalnie ślinka cieknie. Uwielbiam zupę serową :)
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Zupa serowa z porami

Postautor: AinEingarp » 02 wrz 2016, 14:12

A jedliście kiedyś zupę z serem gruyere? On jest ostrzejszy w smaku, świetnie pasuje do zupy.
eleonora20
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2020, 10:52

Re: Zupa serowa z porami

Postautor: eleonora20 » 28 paź 2020, 12:24

u mnie w ogrodzie stoi taki kociołek węgierski https://www.cookking.pl/kocio%C5%82ki-w%C4%99gierskie/21-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-nierdzewny-10l-na-tr%C3%B3jnogu-180cm.html Często gotuję zupy więc sprawdzę przepis. U nas najsmaczniejszą zupą jest ta z borowików.

Wróć do „ZUPY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość