Pomidorowa tradycyjna
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Pomidorowa tradycyjna
Pomidorowa tradycyjna
Składniki
Składniki
Ilość
4 porcje
■1 udko kurczaka (30 dag)
■60 dag pomidorów lub 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
■1 marchewka (12 dag)
■1 pietruszka (7 dag)
■3 dag selera
■3 dag białej części pora
■1,5 łyżki masła
■1 łyżka mąki pszennej
■1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
■1 liść laurowy
■8 ziaren pieprzu
■1 łyżeczka koperku
■cukier
■sól
■pieprz
Pomidorowa tradycyjna
Etapy przygotowania
Przygotowanie
Udko kurczaka oczyścić i opłukać. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso oraz warzywa zalać 5 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować 40 min.
Wywar przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i wraz z 1/2 łyżki masła dusić na małym ogniu około 20 min.
Następnie zmiksować, połączyć z wywarem i zagotować. Z pozostałego masła i mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 min.
Zupę zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Posypać koperkiem.
Podawać z ryżem lub makaronem
Składniki
Składniki
Ilość
4 porcje
■1 udko kurczaka (30 dag)
■60 dag pomidorów lub 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
■1 marchewka (12 dag)
■1 pietruszka (7 dag)
■3 dag selera
■3 dag białej części pora
■1,5 łyżki masła
■1 łyżka mąki pszennej
■1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
■1 liść laurowy
■8 ziaren pieprzu
■1 łyżeczka koperku
■cukier
■sól
■pieprz
Pomidorowa tradycyjna
Etapy przygotowania
Przygotowanie
Udko kurczaka oczyścić i opłukać. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso oraz warzywa zalać 5 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować 40 min.
Wywar przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i wraz z 1/2 łyżki masła dusić na małym ogniu około 20 min.
Następnie zmiksować, połączyć z wywarem i zagotować. Z pozostałego masła i mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 min.
Zupę zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Posypać koperkiem.
Podawać z ryżem lub makaronem
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
-
- Forumowicz
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 kwie 2013, 10:42
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Forumowicz
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 lip 2013, 09:54
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2013, 13:15
- Lokalizacja: Lublin
-
- Forumowicz
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 gru 2013, 18:18
Re: Pomidorowa tradycyjna
Ja uwielbiam Zupę pomidorową z mascarpone taki klasyczny krem pomidorowy z bazylią.
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
Re: Pomidorowa tradycyjna
Mozna dodać jeszcze szczyptę chili:)...hmm pycha
-
- Forumowicz
- Posty: 21
- Rejestracja: 22 lis 2015, 17:12
Re: Pomidorowa tradycyjna
pomidorowa jest cudowna, ale ja nie znoszę jakichkolwiek zup gotowanych na mięsie Także u mnie pomidorowa na rosole odpada. Chyba, że na warzywnym
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Pomidorowa tradycyjna
U mnie też jest często pomidorowa na rosole warzywnym. Uważam, że jest równie dobra.
- Hermiona
- Forumowicz
- Posty: 42
- Rejestracja: 07 paź 2015, 11:41
Re: Pomidorowa tradycyjna
Muszę przyznać, że to prosty i dobry przepis. Ja dodadkowo do zupy dodaję łyżkę masła, nieduży kawałek imbiru i dwie łyżki bazylii. Nie mogę jęśç zup robionych na mięsie drobiowym. Stosuję zatem wołowinę lub wieprzowinę. Czasem po prostu wrzucam wędzone żeberka lub kabanosy.
- saraa
- Level 1
- Posty: 211
- Rejestracja: 19 lut 2013, 19:35
- Lokalizacja: Bytom
Re: Pomidorowa tradycyjna
Uwielbiam zupę pomidorową. Nie ma tylko czasami czasu na to aby ugotować oraz jak na razie mieszkamy tylko z mężem to nie zawsze się chce gotować tylko dla dwóch osób. Dobrą zupe pomidorową ma Profi:
http://profi.com.pl/zupy/#zupy-gotowe
Kupuję ich zupkę pomidorową. Nie jest to zupa w proszku, możńa ją od razu podgrzać. Smak bez porównania lepszy niż ta proszkowa ( raz podałam teściowej oraz nie zorientowała się,ze nie jest to zupa ugotowana przeze mnie). Poza tym zupy te są bez dodatku ulepszaczy na przykład glutaminianu sodowego. Sa konserwowane temperaturą. Trochę ciężko jest je dostać w niektórych sklepach ale kupowałam ostatnio w Tesco.
http://profi.com.pl/zupy/#zupy-gotowe
Kupuję ich zupkę pomidorową. Nie jest to zupa w proszku, możńa ją od razu podgrzać. Smak bez porównania lepszy niż ta proszkowa ( raz podałam teściowej oraz nie zorientowała się,ze nie jest to zupa ugotowana przeze mnie). Poza tym zupy te są bez dodatku ulepszaczy na przykład glutaminianu sodowego. Sa konserwowane temperaturą. Trochę ciężko jest je dostać w niektórych sklepach ale kupowałam ostatnio w Tesco.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Pomidorowa tradycyjna
Oj, nie zjadłabym takiej zupy gotowej. Przecież je aż czuć sztucznością.
- saraa
- Level 1
- Posty: 211
- Rejestracja: 19 lut 2013, 19:35
- Lokalizacja: Bytom
Re: Pomidorowa tradycyjna
A wlaśnie że nie. Nie pisz póki nie sprobujesz bo to głupie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość