Zapiekanka a la Carbonara
Zapiekanka a la Carbonara - składniki:
pieczarki - 15 sztuk
jajko - 1 sztuka
wędzony boczek - 100 gramów
szczypiorek - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
ciasto francuskie - 1 sztuka
śmietana - 250 mililitrów
starty parmezan - 3 łyżki
Fix Spaghetti carbonara Knorr - 1 opakowanie
Zapiekanka a la Carbonara - Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w kielichu blendera ze śmietaną oraz jajkiem. Po zmiksowaniu dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Całość smaż razem 3-5 minut.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiecz w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez 10 minut.
Na zapieczony wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.
Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.
Zapiekanka a la Carbonara
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 15
- Rejestracja: 03 sty 2019, 14:25
-
- Forumowicz
- Posty: 6
- Rejestracja: 02 cze 2020, 14:42
Re: Zapiekanka a la Carbonara
do się ta potrawę przygotować w kociołku żeliwnym takim jak ten https://grillomaniak.pl/pl/kociolki-zeliwne/156-kociolek-afrykanski-zeliwny-9l.html? Jeśli tak to wypróbuję ten przepis, a brzmi bardzo smakowicie.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Zapiekanka a la Carbonara
Brzmi smacznie, wypróbuję. Tylko śmietanę zastąpie... serkiem wiejskim, żeby było bardziej fit.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość