Spaghetti Bolognese
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Spaghetti Bolognese
Scyzoryk w kieszeni mi się otwiera widząc jak ludzie potrafią zniszczyć ten cudowny i wyjątkowo prosty przepis na prawdziwe Bolognese. Dlatego też zdecydowałam się spisać swój sprawdzony przepis który zdobyłam od przyjaciela i zachwyca każdego, kto go miał okazję spróbować
Składniki (na 4 porcje):
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie średnie
pół małego selera korzeniowego
pół słodkiej czerwonej papryki
2 słoiczki pomidorów bez skórki- koncentratu (ja preferuję ten z Pudliszek)
ok 30 gram żółtego sera (moze być Gouda)
pół kg mielonej wieprzowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 g makaronu spaghetti
kilka listków świeżej bazylii (ostatecznie może być ta suszona z torebki)
do posypania - wiórki parmezanu
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy wodą ).
Mięso solimy i pieprzymy i smażymy do zbrązowienia.
Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę.
Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera oraz paprykę Przesmażamy około 7 minut. Dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Następnie doprawiamy wedle preferencji reszta przypraw. Dodajemy porwane liście bazylii i przesmażone mięso. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Całość przyozdabiamy listkami bazylii i posypujemy wiórkami parmezanu.
SMACZNEGO!!!
Składniki (na 4 porcje):
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie średnie
pół małego selera korzeniowego
pół słodkiej czerwonej papryki
2 słoiczki pomidorów bez skórki- koncentratu (ja preferuję ten z Pudliszek)
ok 30 gram żółtego sera (moze być Gouda)
pół kg mielonej wieprzowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 g makaronu spaghetti
kilka listków świeżej bazylii (ostatecznie może być ta suszona z torebki)
do posypania - wiórki parmezanu
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy wodą ).
Mięso solimy i pieprzymy i smażymy do zbrązowienia.
Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę.
Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera oraz paprykę Przesmażamy około 7 minut. Dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Następnie doprawiamy wedle preferencji reszta przypraw. Dodajemy porwane liście bazylii i przesmażone mięso. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Całość przyozdabiamy listkami bazylii i posypujemy wiórkami parmezanu.
SMACZNEGO!!!
-
- Forumowicz
- Posty: 31
- Rejestracja: 07 lip 2012, 18:11
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Forumowicz
- Posty: 18
- Rejestracja: 03 wrz 2012, 15:20
- Lokalizacja: Gdańsk-City Park
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 09 sty 2010, 14:07
- Lokalizacja: krk
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 20
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:43
- Lokalizacja: białystok
-
- Forumowicz
- Posty: 53
- Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
- Lokalizacja: Kraków
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość