Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie
Dramstiki z kurczaka zapiekane pod "pierzynką" majonezowo-musztardową. Dzięki temu, że pieczone są pod folią aluminiową wychodzą soczyste i aromatyczne. Mięso podałam z sałatą pekińską z sosem vinegrette.
1 kg dramstików z kurczaka (około 9 sztuk)
1 szklanka majonezu
4 łyżki ostrej musztardy
4 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa drobiowa
1-2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
Dramstiki myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmiażdzony czosnek ucieramy na pastę z pokruszoną kostką rosołową, olejem, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną pastą nacieramy mięso, przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Dużą blachę (tę z piekarnika) wykładamy folią aluminiową (zostawiamy sporo do zawinięcia), układamy mięso. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy grubą warstwą mięso. Zakrywamy folią (stroną matową do zewnątrz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i przeczemy przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem odginamy folię, żeby dramstiki ładnie się zarumieniły.
Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 53
- Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość