60 g czekolady deserowej
2 opakowania bitej śmietany w proszku
400 ml schłodzonego mleka
3 krople aromatu waniliowego
3 łyżki żelatyny
rozpuszczona czekolada do dekoracji
Mleko wlewamy do miski i dodajemy śmietanę w proszku.
Ubijamy sztywną pianę.
1/3 bitej śmietany pozostawiamy do dekoracji.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce zanurzonej we wrzątku.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 3 łyżek).
Do bitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ciągle mieszając dolewamy żelatynę.
Czekoladową masę przekładamy do pucharków (ok 2/3 wysokości).
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 1 ½ łyżce wody i dodajemy do odłożonej ubitej śmietany.
Całość miksujemy z aromatem waniliowym i powstałą masą dekorujemy desery.
Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!




