Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 15-20 minut
Składniki (na ok. 15 kokosanek):
5 białek
300 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2-1 szklanka mąki*
*im damy mniej mąki tym środek kulki jest bardziej miękki i "ciągnący" - takie lubie najbardziej się ale tym samym trudniej uformować na blaszce kulki.
Wykonanie:
Krok 1. Białka ubijam za pomocą trzepaczki z cukrem i solą w żaroodpornym naczyniu nad kąpielą wodną, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji i śnieżnobiałego koloru.
Krok 2. Ubite białka zdejmuję z ognia i dodaję ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszam.
Krok 3. Dodaję wiórki kokosowe i przesianą mąkę, mieszam dokładnie całość i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 4. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki lub nakładam ją za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, w odległości ok. 3 cm od siebie.
Krok 5. Piekę kokosanki przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160°C z włączonym termoobiegiem, na złocisty kolor
SMACZNEGO!




