sprawdzony przepis na domowy makaron
źródło: http://przepisymajki.bloog.pl/id,331157 ... caid=5f2f2
Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej
-1 jajko
-ciepła woda
-1 łyżka oleju
-mąka pszenna do podsypywania
-sól i olej do gotowania
Sposób wykonania:
Mąkę wysypujemy na stolnice robimy na środku dołek, wbijamy do
niego jajko, dodajemy olej zagniatając stopniowo dodajemy wodę,
taką ilość aby ciasto było gładkie i elastyczne ale się nie kleiło. Ciasto
dzielimy na 3 porcje. Każdą cieniutko wałkujemy, posypujemy obficie
mąka i zwijamy w rulonik. Zwinięte ciasto kroimy w cienkie paseczki,
pokrojone lekko podrzucamy aby ciasto się rozwinęło, przekładamy do
miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, dobrze jest dolać do wody
trochę oleju wtedy makaron się nie poskleja. Makaron gotuje się ok
3 minuty. Najlepiej smakuje z rosołem;)
DOmowy makaron
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 maja 2017, 10:19
Re: DOmowy makaron
a masz może jakiś przepis na makaron bezglutenowy?
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: DOmowy makaron
Kiedyś robiłam, ale wyszedł twardy, ciężko się sklejał. Ja bym bezglutenowy chyba po prostu kupowała.
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: DOmowy makaron
Też mam taką maszynką. To naprawdę niezły gadżet.
-
- Level 4
- Posty: 1544
- Rejestracja: 11 gru 2016, 10:17
Re: DOmowy makaron
Jeśli chodzi o makarony bezglutenowe, o które ktoś wcześniej pytał, to moim zdaniem z powodzeniem można kupić gotowe. Jednymi z popularniejszych są makaron ryżowy i sojowy. Na stronie internetowej https://ekochatka.pl/makaron-sojowy-czy-ryzowy możecie sobie zobaczyć, czym się one tak właściwie od siebie różnią. Polecam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość