" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem Czytaj

PRZEKĄSKI, ZAKĄSKI: pomysły na przekąski na zimno i ciepło, przekąski na imprezę, przyjęcie, przepisy na przekąski na słono i słodko. Pomysły podania i stylizacji przekąsek.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem Czytaj

Postautor: abrakadabra » 21 lut 2013, 12:14

" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem


Składniki:

kasza manna - 10 dag
masło - 4 lyzki
cukier - 6 dag
zmielone migdały - 2 dag
biały mak - 2 dag
wiórki kokosowe - 2 dag
zmielony kardamon - szczypta
gałka muszkatołowa - szczypta
mąka - 30 dag
woda - 100 ml

Mąkę przesiewamy do miski.

Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła.

Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto.
Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie.
Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.

Na patelnię wrzucamy resztę masła.
Podgrzewamy na małym ogniu.
Nie dopuszczamy do przypalenia.

Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego.
Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa.

Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru.
Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę.

Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło.

Dzielić ciasto na 13 porcji.

Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek.

Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek.

Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg.

Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe.

Smacznego!
Szkoła gotowania - VIDEO

Zobacz porady video

Podyskutuj na forum




Obrazek

źródło: www.winiary.pl

Wróć do „PRZEKĄSKI, ZAKĄSKI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość