Czym zastąpić...?

Odchudzanie, Dietetyka Forum: zasady żywienia, odchudzania, psychologia żywienia.
camio
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 89
Rejestracja: 07 sty 2020, 00:48

Czym zastąpić...?

Postautor: camio » 24 sty 2020, 10:51

Muszę pilnować indeksu i ładunku glikemicznego, by były możliwie niskie. Przy okazji musi być wegańskie i bezglutenowe. Moje jelita mają ciężkie życie.
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Znalazłam przepis na pierogi gryczane, ale mąka ziemniaczana ma IG 90. To o 20 za dużo.
Viola94
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 40
Rejestracja: 20 lut 2020, 13:48

Re: Czym zastąpić...?

Postautor: Viola94 » 21 lut 2020, 13:40

Możecie na przykład zwykłą, klasyczną mąkę zastąpić mąką migdałową - https://zielonaesencja.pl/product-pol-1 ... 250-g.html . Ja bardzo ją lubię bo jest zdrowa, ma niski indeks glikemiczny i można wypiekać z niej cuda.
monikabert90
Level 4
Level 4
Posty: 1544
Rejestracja: 11 gru 2016, 10:17

Re: Czym zastąpić...?

Postautor: monikabert90 » 16 cze 2020, 09:15

Z tego, co wiem, to niski indeks glikemiczny ma mąka semolina z pszenicy durum, którą można zamówić na przykład na stronie internetowej jawo2008.pl/153-maka-semolina-z-pszenicy-durum.html. Idealnie nadaje się na przykład do ciasta na pizzę czy też do naleśników ;)

Wróć do „Odchudzanie, Dietetyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość