Może nie jest tak kremowa jak tłuste i napakowane cukrem lody, mimo to może stanowić satysfakcjonujący deser dla wszystkich łasuchów na diecie. Oczywiście świetnie byłoby wzbogacić nią ciasto, ale żeby uniknąć zbędnych kalorii, lepiej wkroić do niej świeże owoce, na przykład maliny. Kto powiedział, że w czasie diety nie można sięgnąć po coś słodkiego?
Melon kantalupa - 24 kalorie
1/8 melona = 24 kcal
Melony stanowią orzeźwiającą przekąskę, po którą chętnie sięgają w gorące dni nie tylko mieszkańcy południa Europy. To zresztą nie jedyna ich zaleta. Dzięki dużej zawartości wody, pomagają zapobiegać odwodnieniu w czasie upałów. Są również źródłem antyoksydantów. Ta odmina ma w sobie także dużo witamin, które chronią przed chorobi oczu.
Humus - 23 kalorie
1 łyżeczka = 23 kcal
Jest nieodzownym składnikiem diety wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość protein. Ten bliskowschodni przysmak przygotowuje się z ciecierzycy, pasty sezamowej i aromatycznych przypraw. Jedzenie pasty humus ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawarty w ciecierzycy błonnik, korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii, a antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają wielu groźnym chorobom.
Pomidor - 22 kalorie
1 pomidor = 22 kcal
Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe pomidora. Zgodnie z badaniami 'American Journal of Lifestyle Medicine" jedzenie pomidorów może znacząco obniżyć ryzyko raka, osteoporozy i chorób serca. Wybieraj te z ekologicznych upraw - duże, soczyste - i jedz codziennie jako dodatek do kanapek i sałatek. A na obiad przygotuj prosty i pyszny, włoski sos pomidorowy!
Kapusta - 19 kalorii
1 filiżanka = 19 kcal
Najlepiej jeść ją surową lub ugotować na parze, żeby nie straciła swoich substancji odżywczych. Badania dowodzą, że ta przygotowywana na parze zawiera nawet więcej substancji przeciwrakowych. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu czy podstawa sałatki lub surówki.
Morela - 17 kalorii
1 morela = 17 kcal
Choć jest słodka, zawiera niewiele kalorii - a to dobra wiadomość dla łasuchów, którzy zamierzają zgubić zbędne kilogramy. Morela jest bogatym źródłem beta-karotenu - antyoksydantu, który nie tylko poprawia koloryt naszej skóry, ale też opóźnia procesy starzenia. Ponieważ jest bogatym źródłem potasu, reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Możesz ją schrupać na deser, ale także dodać do mięsnego obiadu.
Papryka - 2 kalorie
1 surowy plasterek = 2 kcal
Jak pokazują ostatnie badania, papryka pomaga spalić tłuszcz. Co więcej, witaminy z grupy B, które znajdziemy w tym smakowitym warzywie, nie tylko korzystnie wpływają na nasz system nerwowy, ale zapobiegają też obrzękom, co może pomóc uchronić się przed chorobami serca. Zawarty w dużych ilościach w czerwonej papryce beta-karoten, korzystnie wpłynie też na naszą cerę.