Tęsknisz za azjatyckimi smakami? Już nie musisz! Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić azjatycki odpowiednik rosołu w domu. Być może nie wszystkie składniki zdobędziesz w jednym sklepie, ale efekt końcowy jest wart poszukania niektórych produktów w różnych miejscach. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność. Jest ciekawym wyłamaniem się od naszych tradycyjnych polskich posiłków. Składniki, które będą Ci potrzebne do wykonania tego bulionu to:
4 grzyby Shiitake,
20 g sosu sojowego jasnego,
90-100 g makaronu Mie,
50 g tofu pokrojonego w kosteczkę.
5 g mąki ziemniaczanej,
dwa białka jaj,
odrobina imbiru,
3-4 gałązki dymki pokrojone w kawałeczki,
drobno posiekana kolendra (tak jak szczypiorek lub koperek w rosole),
sól i pieprz według uznania.
Czas przygotowania to ok. pół godziny, a składniki zostały wydzielone na dwie porcje. Zupa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i nie jest w żadnym wypadku pikantna.
Sposób przygotowania azjatyckiego bulionu:
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
W drugim garnku ugotuj grzyby Shiitake według wskazówek na opakowaniu. Odlej i odsącz wodę i pokrój je w plastry.
Zagotuj bulion na niewielkim ogniu.
Weź małą miseczkę i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną. Dodaj 2 łyżki wody. Wymieszaj bardzo dokładnie i powstały roztwór wlej do bulionu.
Dodaj sos sojowy i dopraw przyprawami według uznania.
Rozkłóć białka widelcem i delikatnie wlej do gotującego się bulionu.
Do bulionu wrzuć tofu, imbir oraz wcześniej ugotowane grzyby. Gotuj przez 4-7 minut.
Do dwóch miseczek rozdziel makaron i rozlej przygotowany bulion.
Posyp przygotowane porcje kolendrą i dymką.
Gotowe i smacznego!

Przepis z bloga - RAWONA - producent pieczarek