Składniki
Składniki
Ilość
4 porcje
■1 udko kurczaka (30 dag)
■60 dag pomidorów lub 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
■1 marchewka (12 dag)
■1 pietruszka (7 dag)
■3 dag selera
■3 dag białej części pora
■1,5 łyżki masła
■1 łyżka mąki pszennej
■1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
■1 liść laurowy
■8 ziaren pieprzu
■1 łyżeczka koperku
■cukier
■sól
■pieprz
Pomidorowa tradycyjna
Etapy przygotowania
Przygotowanie
Udko kurczaka oczyścić i opłukać. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso oraz warzywa zalać 5 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować 40 min.
Wywar przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i wraz z 1/2 łyżki masła dusić na małym ogniu około 20 min.
Następnie zmiksować, połączyć z wywarem i zagotować. Z pozostałego masła i mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 min.
Zupę zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Posypać koperkiem.
Podawać z ryżem lub makaronem
