Niesamowicie proste i pyszne danie. Coś dla miłosników oliwy i czosnku, czyli m.in. dla mnie



Składniki:
250 g makaronu spaghetti
oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin (inne smakują jak olej)
posiekane lub rozgniecione 4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich, a rewelacyjna byłaby zsiekana świeża bazylia lub oregano
szczypta soli
ewentualnie jakiś dodatek: ser pleśniowy, kapary, oliwki, suszone pomidory, ale to już w wersji na bogato

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Gotowy makaron hartujemy zimną wodą, ale niezbyt długo, by makaron nie wystygł. Przelewamy sosem i mieszamy, aby oblepił wszystkie nitki. Wykładamy na talerze i posypujemy dodatkiem, jesli taki zaplanowaliśmy. Pyszny obiad w 15 minut gotowy!
