1 szt brokuła
500g sera ricotta
150 g startego cheddara
100 g utartego parmezanu
2 jaja
3 ząbki czosnku
Świeży tymianek
¼ Kostki masła
200 g pokruszonej świeżej bułki
Sól
Pieprz
Etapy przygotowania
1
Brokuły podzielić na cząstki i sparzyć posolonym wrzątkiem przez 1 minutę. Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Do miski włożyć sery, dodać jaja, dodać rozgnieciony czosnek, posiekany tymianek, utrzeć na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z pokrojonymi różyczkami brokułu.
2
W rondelku roztopić ¼ kostki masła, wrzucić kawałki bułki, wymieszać. ¾ masy bułkowej przełożyć do formy, przycisnąć do ścianek i dna naczynia. Na tej warstwie rozłożyć masę serową, na końcu pozostałą bułkę. Na wierzchu ułożyć brokułowe różyczki. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
