Składniki
Ciasto naleśnikowe:
Mąka żytnia drobna
Jaja
Mleko
Woda
Sól
Oliwa z oliwek
Farsz: Hummus
Szpinak liściasty
Dymka
Czosnek
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Przygotowanie
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.