
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie jeśli kapusta ma być zagęszczana)
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy przez noc i gotujemy do miękkości.
2. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka i dopełniamy 2-3 szklankami wody, dodajemy przyprawy, cebulę i gotujemy przez 2-3 godzinny do miękkości.
3. Grzyby kroimy w paseczki, odparowujemy płyn, w którym się gotowały i łączymy z kapustą. Mieszamy dokładnie.
4. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy mąkę, smażymy razem przez chwilkę, aż mąka leciutko zbrązowieje. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy energicznie, żeby nie postały grudki. Wigilijna kapusta jest gotowa!
