
Składniki:
- 25 dkg makaronu lasagne
- 50 dkg mrożonego szpinaku
- 25 dkg sera ricotta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 15 dkg tartej mozzarelli
- 1/2 l sosu beszamelowego
- sól,pieprz,mieszanka włoskich ziół
- olej
Wykonanie:
Cebulę obrać,drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę i razem, z cebulą zeszklić na łyżce oleju,dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak.Dusić 5 min,doprawić solą i pieprzem,wystudzić,wymieszać z ricottą.
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju ,dodać pomidory wraz z zalewą i koncentrat ,doprawić solą,pieprzem i suszonymi włoskimi ziołami,pogrzewać aż do odparowania wody, zmiksować.W oddzielnym naczyniu podgrzać sos beszamelowy.
Płaty lasagne układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym olejem.Przekładać farszem szpinakowym,każdą warstwę polać beszamelem.Wierzch pokryć sosem pomidorowym,posypać mozzarellą.Zapiekać ok.40 min .w temp. 190 stopni C . S m a c z n e g o !!