Składniki (na 4 porcje):
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie średnie
pół małego selera korzeniowego
pół słodkiej czerwonej papryki
2 słoiczki pomidorów bez skórki- koncentratu (ja preferuję ten z Pudliszek)
ok 30 gram żółtego sera (moze być Gouda)
pół kg mielonej wieprzowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 g makaronu spaghetti
kilka listków świeżej bazylii (ostatecznie może być ta suszona z torebki)
do posypania - wiórki parmezanu
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy wodą ).
Mięso solimy i pieprzymy i smażymy do zbrązowienia.
Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę.
Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera oraz paprykę Przesmażamy około 7 minut. Dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Następnie doprawiamy wedle preferencji reszta przypraw. Dodajemy porwane liście bazylii i przesmażone mięso. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Całość przyozdabiamy listkami bazylii i posypujemy wiórkami parmezanu.
SMACZNEGO!!!
