Sałatka z kurczakiem gyros
Składniki:
filet z kurczaka [3 szt.]
ogórek konserwowy [4 szt.]
kapusta pekińska [1 szt.]
cebula [1 szt.] (duża)
majonez [3 łyżki]
keczup [3 łyżki]
przyprawa do gyrosa [1 op.]
kukurydza konserwowa [1 op.]
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, usuwamy tłuszcz, kroimy na małe kawałki. Obsypujemy przyprawą do gyrosa - ilość w zależności od upodobań, ale nie żałować

Smażymy na patelni, studzimy.
Sałatkę najlepiej przygotowywać w szklanym wysokim naczyniu ponieważ układamy ją warstwowo i wtedy ładnie się prezentuje.
Na dno naczynia wsypujemy kurczaka.
Smarujemy go cieniutką warstwą keczupu (naprawdę niewiele).
Na to układamy drobno posiekaną cebulę.
Następna warstwa to pokrojony w drobną kosteczkę ogórek.
Ogórkową warstwę smarujemy cieniutko majonezem.
Następnie układamy kukurydzę.
Smarujemy cieniutko majonezem i keczupem.
Kapustę pekińską rwiemy na małe kawałki i układamy jako ostatnią warstwę.
Ja posypuję jeszcze prażoną cebulką.
Można jej nie układać warstwowo ale całość wymieszać, moim zdaniem jednak ładniej prezentuje się warstwowo.
UWAGA:
nie zapomnijcie nakładać z uwzględnieniem wszystkich warstw!
