35 dag mąki
1 kostka margaryny
12 dag cukru kryształu
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2 galaretki żółte
18 dag posiekanych orzechów
18 dag cukru kryształu
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
15 dag masła
Ciasto: Zarobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, aż się zarumienią.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.
Przełożenie placka: Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek -
masa orzechowa.
