mąka pszenna [750 g]
cukier [1.5 szklanki]
jajka [2 szt.]
żółtko z jajka [2 szt.]
soda oczyszczona [2 łyżeczki]
miód [3 łyżki]
margaryna/masło [250 g]
mleko [3 łyżki]
masa orzechowa
orzechy włoskie [300 g]
margary lub masło [100 g]
miód [3 łyżki]
cukier [0.5 szklanki]
masa budyniowa
mleko [3 szklanki]
budyń śmietankowy [3 szt.] (na 1/2 l mleka)
cukier [4 łyżki]
margaryna lub masło [250 g]
Przygotowanie:
Chociaż u każdego inaczej się nazywa i może ma inne ilości składników , zawsze jest pyszny.
Ciasto
z podanych składników zagnieść ciasto, mąkę przesiać na blat/stolnicę zrobić wgłębienie, dodać wszystkie składniki i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na 2 lub 3 placki rozwałkować i piec 10-15 min w 180 stopniach C. Na jeden z placków może być grubszy bo na niego wykłada się masę orzechową i dopiero piecze.
Masa orzechowa
orzechy można posiekać wg uznania, w garnku rozpuścić margarynę cukier i miód dodać orzechy i gotować na małym ogniu ok. 10 min, mieszając, gorącą masę przełożyć na jeden z placków i piec jak poprzednie.
Masa budyniowa
na mleku ugotować budyń, przestudzony dodawać do utartego masła, przestudzone placki przekładać kremem.
Ciasto owinąć całe w folię aluminiową bądź spożywczą , schłodzić, najlepiej smakuje 2/3 dnia, każdego jest jeszcze lepsze bo kruszeje, mięciutkie, słodziutkie i pyszne. Od kiedy nauczyłam się go robić nie wyobrażam sobie bez niego żadnych świąt.
