4 szkl mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jajka + 2 żółtka
szklanka cukru
pół kostki masła
2\3 szkl mleka
opakowanie mrożonych wiśni lub pół kg. świeżych, drylowanych
mała puszka ananasa
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla:12 osób
Poziom trudności:Średnie
Etapy przygotowania
Przyrządzić rozczyn z drożdży:
ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz rozdrobnione drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem mikserem, wlać rozczyn. Wsypać cukier waniliowy, mąkę i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki zagniatać tak długo, aż zrobią się naturalne grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć dużą blaszkę, wcześniej wyścielić pergaminem.
Na wierzchu wyłożyć owoce – najpierw pokrojony w kosteczkę ananas, potem wiśnie, które proponuję posypać jeszcze paczuszką cukru waniliowego. Całość przykryć grudkami kruszonki.
Piec 50-55 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.
