Ciasto:
1 Tort bezowy suchy o średnicy 26 cm
Masa:
2 Kremy do tortów smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
600 ml mleka
200 g masła
Do dekoracji:
1 Różyczki opłatki kolorowe Dr. Oetkera
bezy
Składniki:
na 2 bezowe spody:
8-10 białek – w zależności od wielkości jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki winnego octu
2 łyżeczki zimnej wody
Sposób przygotowania:
białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę wlać do tortownicy (ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego, wybieram końcówkę z wzorkiem, ale można nałożyć łyżką) i piec w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nałożyć na spody bezowe. Wierzch tortu udekorować różyczkami z opłatka i bezami.

źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/wypieki/t ... ezowy.html