Składniki:
4-5 pomarańczy
500 g marchwi
3 łyżki solonych orzechów nerkowca
1 szklanka wody
1 Żelfix 2:1
500 g cukru
100 ml białego wermutu
10 kropli Aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do rondla, wlać wodę i gotować ok. 5 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat. Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

źródło: http://www.oetker.pl/przepisy/przetwory ... kowca.html