Prostata - powiększona

Zdrowie i Uroda Forum: forum medyczne: zdrowie, choroby, uroda, lekarze, leki. Porady lekarskie, zdrowie, choroby, uroda, piękno.
mentor
Forumowicz
Forumowicz

Prostata - powiększona

Postautor: mentor » 14 maja 2024, 10:09

Witam. Jestem nowy na forum. Mam 38 lat i ostatnio zrobiłem rezonans gruczołu krokowego. Badanie profilaktyczne. Poniżej jest opis co wyszło. Byłem z tym niby u lekarza urologa i kazał mi zrobić dokładniejszy rezonans (3 teslowy, ale na taki trzeba poczekać). PSA mam na poziomie 0.75. Posiew moczu nie wykryto nic (ani bakterii, ani krwi). Wszystkie inne badania krwi mam ok. Nie mam problemu z oddawaniem moczu czy coś podobnego. Strumień ciągły itd. Kupiłem sobie pestki z dyni, wyciąg z korzenia pokrzywy, kwasy omega-3, palme sabałową, mam swoje działkowe orzechy włoskie. Natomias bardziej mi martwi opis badania i te dwie zmiany :(
Może, ktoś coś doradzić co jeszcze mogę zrobić? Mam jeszcze umówione kolejne dwie wizyty u rożnych urologów.
"Badanie MR miednicy męskiej wykonano wg standardowego protokołu, z podaniem dożylnie
paramagnetyku (badanie dynamiczne).
Ze skierowania - dgn gruczołu krokowego
OPIS:
Gruczoł krokowy o wielkości 28x41x33 mm, objętość gruczołu wynosi 37 ml
Gruczoł krokowy o niejednorodnym , niskim sygnale w strefie przejściowej i obwodowej - możliwe
zmiany pozapalne? prostatitis? - do korelacji z kliniką. Budowa strefowa zachowana.
Pojedyncze ognisko umiarkowanego obniżenia sygnału w mapie ADC i T2WI 8 mm w w lewym płacie w
strefie przejściowej, w środkowej części gruczołu - L Mid TZp - zmiana 9 mm - PIRADS 2/3
Stwierdza się niejednorodne wzmocnienie kontrastowe w zakresie całej prostaty.
Obrysy gruczołu gładkie, pęcherzyki nasienne prawidłowe. Kąty pęcherzykowo-sterczowe wolne.
Pęczki naczyniowo-nerwowe bez uchwytnych zmian patologicznych.
Nie stwierdza się obecności powiększonych węzłów chłonnych w zbadanym zakresie.
Pęcherz moczowy średnio wypełniony, bez ewidentnej patologii.
Odbytnica w normie.
PIRADS 2/3 "

Wróć do „Zdrowie i Uroda”