Naleśniki z serem – przepis
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki (dla 4 osób):
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 – 2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie z białego sera:
500 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
2 żółtka (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
2-4 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy)
8 łyżek cukru lub cukru waniliowego
miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Krok 1. Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.
Krok 2. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto.
Krok 3. Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na niezbyt dużej ilości oleju.
Krok 4. Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery”.
Naleśniki można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub frużeliną albo kwaśną śmietaną.
Oczywiście czekam na wasze propozycje naleśników z serem
